Dagvaarding vanwege 'onterechte huurverhogingen'

Claimorganisatie Huurclaims dagvaardt woensdag de Nederlandse Staat, omdat de inkomensafhankelijke huurverhogingen in 2013, 2014 en 2015 onrechtmatig zouden zijn geweest.
Dat laat Huurclaims weten in een gesprek met NU.nl.
Volgens de organisatie zijn de verhogingen onterecht, omdat in de wet niet expliciet stond dat de Belastingdienst inkomensgegevens van huurders moest verstrekken aan verhuurders van sociale huurwoningen.
Sinds 2013 mag de huur van een sociale huurwoning voor hogere inkomensgroepen extra verhoogd worden. Om te weten hoe hard de huur mag stijgen, moet de verhuurder van de Belastingdienst horen in welke inkomensgroep de huurder valt.
Duidelijk
De Belastingdienst mag ontvangen gegevens in principe niet aan anderen verstrekken, tenzij de wet de fiscus daartoe verplicht. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State oordeelde begin dit jaar dat die verplichting “uitdrukkelijk en duidelijk” in de wet moet staan.
Met die uitspraak in de hand denkt Huurclaims een “ijzersterke” zaak te hebben. “De zaak ligt op zich vrij simpel”, stelt initiatiefnemer en jurist Mark van der Heijden van Huurclaims. “De Staat is bevoegd om bepaalde dingen te regelen, maar die moeten dan wel een goede wettelijke grondslag hebben.
Bron: nu.nl. Lees verder