Woningcorporaties vragen fors meer huur aan nieuwe huurders

Over de hele linie zijn sociale huurwoningen afgelopen jaren veel duurder geworden, blijkt uit een onderzoek dat de Woonbond vandaag publiceert. De landelijke huurdersvereniging herhaalde afgelopen maand een onderzoek van eind 2012 en hield drie weken lang het aanbod bij van corporatiewoningen in acht grote woningmarkt-gebieden. De gemiddelde kale huur steeg met bijna eenderde naar 605 euro per maand.
Van de 2.688 huizen waarmee de corporaties adverteerden, had 15 procent een huur van meer dan 710 euro. Boven die grens zitten huurhuizen in de ‘vrije markt’ en hebben de bewoners geen recht meer op huurtoeslag. Er zijn grote regionale verschillen. In Amsterdam wordt een kwart van alle huizen in de vrije sector aangeboden, terwijl in Friesland en ’s Hertogenbosch respectievelijk 0 en 1 procent van de huizen is geliberaliseerd.
Veel corporaties proberen duidelijk ook een maximale huuropbrengst te halen zonder de woning te liberaliseren, zodat bewoners nog maximaal toeslag kunnen innen. Ruim 7 procent van alle aangeboden huizen heeft een huur die minder dan 20 euro onder de liberaliseringsgrens ligt.

Bron & volledig artikel: Volkskrant