Zitting in rechtszaak Gluurverhoging

4 juli 2017
Afgelopen maandag was de zitting in de rechtszaak tegen de inkomensafhankelijke huurverhoging of Gluurverhoging. Via een collectieve claim wil de Woonbond de inkomensafhankelijke huurverhoging terugdraaien en het verstrekken van inkomensgegevens door de Belastingdienst stoppen. De uitspraak wordt op 4 oktober verwacht.
De zaak draait om twee tijdvakken. De periode vanaf de invoering van de Gluurverhoging tot en met 2015, waarover de Raad van State eerder al eens uitspraak deed, en de periode vanaf 2016. Voor de inkomensafhankelijke huurverhoging worden sinds 2013 jaarlijks inkomensgegevens van honderdduizenden huishoudens gedeeld met verhuurders. Vanaf 2013 konden huishoudens met een bruto inkomen vanaf 33.600 al een inkomensafhankelijke huurverhoging krijgen.
Raad van State
De Raad van State oordeelde aan het begin van 2016 dat de Belastingdienst onrechtmatig handelde door inkomensgegevens van huurders te vertrekken. Hiermee overtrad de Belastingdienst zijn geheimhoudingsplicht. De Woonbond vindt dan ook dat de inkomensafhankelijke huurverhogingen in deze periode op onrechtmatige basis zijn geïnd en terug moeten worden gedraaid.

Bron: woonbond.nl