Zuidoost-Drenthe heeft hoge woonlasten

In Zuidoost-Drenthe is het duur wonen voor huiseigenaren. In Drents opzicht zijn mensen met een eigen woning in Coevorden, Borger-Odoorn en Emmen het meeste geld kwijt aan ozb, afvalstoffenheffing en rioolheffing.
Het gaat om verschillen van soms honderden euro’s. Dat blijkt uit cijfers over 2018 van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van Lagere Overheden (Coelo) van de Rijksuniversiteit Groningen.
Coevorden onbetwist nummer één
De drie Zuidoost-Drentse gemeenten voeren de provinciale lijst van woonlasten voor huiseigenaren al jaren aan, met Coevorden telkens als onbetwist nummer één. Coevordenaren met een koopwoning zijn gemiddeld 843 euro kwijt (meerpersoonshuishoudens), gevolgd door Borger-Odoorn met 798 euro en Emmen (750 euro).
Meppelers zijn in Drents verband het voordeligst uit, met 602 euro.
Huurders betalen geen ozb
Bij een vergelijking van woonlasten tussen gemeenten wordt doorgaans gekeken naar de situatie van woningeigenaren, omdat huurders sinds 2006 geen ozb meer betalen. Die hebben dus enkel te maken met afvalstoffen- en rioolheffing.
Bij huurders ontstaat er een ander beeld: Midden-Drenthe staat bovenaan in deze Drentse top twaalf, met gemiddeld 444 euro voor meerpersoonshuishoudens. Huurders in De Wolden maken jaarlijks gemiddeld 419 euro over, gevolgd door Assen met 391 euro. Coevorden staat op plek vier met 382 euro. Emmen is met 317 euro middenmotor, Borger-Odoorn juist hekkensluiter met 163 euro.

Bron: dvhn.nl
Lees verder